Om Brunneby Musteri

 

 

 

Brunneby Musteri är ett litet familjeföretag med norra Europas bredaste sortiment av fina naturprodukter. Musteriet ligger mycket vackert alldeles intill Göta Kanal i Östergötland. I mer än 70 år har vi förädlat bär och frukt på Brunneby. 

 

Här mustar vi äpplen så det står härliga till om höstarna och om somrarna pressar vi bland annat jordgubbar, fläderblom, svarta vinbär och hallon. Den fina smaken beror på att vi så mycket som möjligt köper frukt och bär från hemmaträdgårdar och lokala odlare. Det blir godast så.


Välkommen till vår fina gårdsbutik och ta gärna en titt i den medeltida gårdskyrkan. I anslutning till gårdsbutiken finns Restaurang Bettina där du kan äta en god lunch, hålla konferans eller bara ta en kopp gott kaffe med hembakat. Här finns också en interiörbutik med många fina heminrednings- och presentartiklar. 

 

 

 

 

Om Brunneby cider/ mousserande dryck

1984 började Gunnar experimentera med att förädla äpplen till cider. Redan från början tog vi fram flera olika smaker, äpple, päron och fläderblom. De möttes av stor entusiasm av kunder och butiker. Cidern blev ett riktigt stort lyft för firman. 1986 uppfann Gunnar Citroncidern, som fortfarande är en unik sort för Brunneby. Vår cider upptäcktes även i Finland och vi började exportera 1986. Snart var cider vår största produkt. 1991 blev det nödvändigt att bygga ut fabriken till det dubbla. Samma år slog vi produktionsrekord med nästan 1 miljon 65 cl flaskor cider.

 

Om Brunneby saft

1990 satsade Gunnar och Eva på att ändra recepten på våra goda safter. Vi började varmfylla alla safterna på glasflaskor. Med det hade Sveriges första saft utan konserveringsmedel kommit till. Vi tog fram nya etiketter och flera nya smaker, fläderblomsaft blev till exempel en stor succe. Till och med IKEA's butiker över hela världen började sälja saft från Brunneby. Det här var det andra stora lyftet för firman.

 

Om Brunneby sylt

Eva hade länge tyckt att sylt och marmelad behövde ett kvalitetslyft här i landet. Mot slutet av 80-talet började hon experimentera hemma i köket. Snart byttes små kastrullerna ut mot vår stora 400-liters gryta. Dagar och långa kvällar arbetade hon med att ta fram nya recept. God kvalitetssylt med mycket bär och frukt och lite mindre socker var målet. Snart hade hon utvecklat mer än 35 olika sorters sylt, marmelad och gelé. Årsvolymen ökade till mer än 100.000 burkar. 

 

Nya Brunneby

Den 1 augusti 2002 drabbades Brunneby av ett hemskt åskväder. Blixten slog ned och hela fabriken och gårdsbutiken brann ner till grunden. Men Gunnar och Eva gav inte upp för det. Vi kunde hyra in oss hos flera andra musterier och fortsätta musta där. En liten provisorisk fabrik och lager byggdes upp i Borensberg under tiden det nya musteriet planerades och byggdes upp. Alla duktiga medarbetare kunde behålla jobbet och kunderna kunde få sina Brunnebyvaror. Glädjen var sedan stor när det nya Musteriet kunde invigas vid midsommar 2004.