Historik
Svart vinbär har odlats i Norden sedan början av 1600-talet. Arten växer vilt i Europa, centrala Asien och i hela Sverige, ända upp till Torne lappmark. Vilda svart vinbär kallas vanligen tistron. Bären användes till en början främst som medicinalväxt. Bären användes bland annat mot skörbjugg. Även blad från svart vinbär användes, bland annat mot gikt.
Vinbärssorter
Det finns två arter av vinbär, svarta (Ribes nigrum) och röda (Ribes rubrum). Under dessa arter förekommer olika färgvarianter. Det finns vissa skillnader i härdighet mellan olika sorters vinbär även om arterna generellt är tåliga och anpassade till vårt klimat.
Den mest odlade sorten är Öjebyn. Sorten kommer från Norrbotten och uppstod under 1940-talet. Sorten ger stora bär som har en aromrik, syrlig och söt smak. Öjebyn går utmärkt att odla i hela landet.
En annan sort från Norrbotten heter Hildur. Hildur är en korsning mellan sorterna Öjebyn och Sunderbyn och är vanligt förekommande i de norrbottniska trädgårdarna. Sorten trivs och utvecklas bäst i det norrländska klimatet.
Storklas är en sort som trivs i mellersta och södra Sverige, sorten ger stora bär och en hög skörd. Andra populära sorter är Ben Sarec, Intercontinental, Polar och Risarp.
Svart vinbär för hälsan
Svarta vinbär är ett av våra svenska superbär. Svarta vinbär som växer i Sverige har en mycket mörk färg. Det innebär att bären innehåller mycket antocyanin. Det är det blåröda färgämnet som även finns i till exempel blåbär, kråkbär och röda vindruvor.
Antocyanin är en kraftfull antioxidant. Antioxidanter neutraliserar fria syreradikaler som orsakar skada i kroppen. Bären innehåller rikligt med C-vitamin och även kalium som är bra för blodtrycket.
Svart vinbär på Brunneby
De svarta vinbär som vi använder i våra produkter kommer från Rudenstams bär och frukt i Huskvarna och från Rickard Johansson i Sjulsmark, Norrland.
Informationen kommer från livsmedelssverige.se, odla.nu, rydlingeplantskola.se, vaxteko.nu och halsosidorna.se.