Äpplemottagning start 16/9-2024

Från den 16 september är du välkommen att lämna äpplen till mustning på Brunneby Musteri.
Äpplemottagningen har öppet: Måndag-fredag kl. 10-15, lördag-söndag kl. 11-15. Följ skyltarna på parkeringen mot invägningsstationen.

Tänk på att frukten ska vara ren från smuts och gräs. Så ren att du skulle kunna ta ett bett direkt från äpplena. Vi tvättar givetvis alla äpplen innan mustning men det är viktigt att de är rena redan vid mottagningen. Var försiktig med dina äpplen när du plockar dem, stötskador leder till att de ruttnar snabbare. Undvik att packa äpplena i plastkassar. Vid inlämning läggs äpplena över i våra egna fruktkorgar.

Tänk på att INTE packa för tungt. Max. 15 kg per enhet (påse, låda, etc.). Vår personal är behjälpliga vid behov men har du stora mängd av äpplen och har svårt att lyfta upp så uppskattas det att du har med dig bärhjälp.

Vilka äpplen kan mustas?

Äpplena ska vara mogna eller nästan mogna. Skär ett äpple mitt itu. Bruna kärnor innebär att frukten är mogen och utmärkt att musta. Omogna, och övermogna, mjöliga äpplen ger sämre must och riskerar skapa problem vid själva mustningen.

Äpplen med skorv (rost) eller fula skal går bra att musta.

Fallfrukt av god kvalité går också bra, även med små fallfruktskador/stötskador/fåtal maskhål.

Däremot tar vi inte emot fallfrukt från beteshagar eller andra djurinhängnigar på grund av risk för smitta. Äpplena får inte heller vara jordiga, mögliga eller ha börjat ruttna.

Inlämning

Lämna in din frukt måndag-fredag kl. 10-15, lördag-söndag kl. 11-15

Mustning

Vi sköljer alltid av din frukt så att den är så ren som möjligt när den pressas. Frukten krossas sedan i småbitar för att underlätta mustningen. De krossade äpplena passerar vår press och saften pressas skonsamt ur äppelmassan. Normalt ca 70 % av fruktens vikt. Musten värms upp till 80 grader innan tappning. Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten upp till 24 månader i oöppnad förpackning. Den heta, pastöriserade musten tappas direkt på glasflaskor. Brunnebys äpplemust innehåller bara 100 procent ren juice från frukten, inget annat. 10 kg äpplen ger ca 6 liter must. Detta kan dock variera beroende på äppelsort och mognadsgrad.

Pris

Du får 2 kr/kg att handla för i Gårdsbutiken. När du lämnat frukt till mustning får du handla redan färdig äpplemust till förmånligt pris, passa på att handla med dig den fantastiska drycken. Äpplemust innehåller bara 100 procent ren juice från frukten, inget annat. Den är god att dricka både kall och varm och är en utmärkt måltidsdryck. När du lämnat äpplen får du 15% på all äppelmust i Gårdsbutiken.